Parlementaire vraag nr. 609 van de heer Christian Brotcorne van 04.08.2009
Parlementaire vraag nr. 609 van de heer Christian Brotcorne dd. 04.08.2009
Inkomstenbelasting
Aandeel
Privé-vermogen
Meerwaarde op aandelen
Divers inkomen
VRAAG (van de heer Brotcorne)
Op maandag 13 juli 2009werd er in de krant La Libre Belgique gewezen op een verschil in fiscale behandeling van actieve en passieve aandeelhouders. Momenteel worden meerwaarden in België niet belast. De ambtenaren van de belastingadministratie zouden echter de opdracht hebben gekregen om de actieve en de passieve aandeelhouders op een verschillende manier te behandelen. In het artikel wordt onder meer onderstreept dat de belastingbetaler de zogenaamde minst belastbare weg mag kiezen, en zijn vermogen zodanig mag beheren dat hij zo min mogelijk belastingen betaalt. Dat wil daarom niet zeggen dat alles mag: de wet bepaalt dat het particuliere vermogensbeheer "normaal" moet blijven, zo niet kan de fiscus oordelen dat er sprake is van simulatie - economische schijnhandelingen met als enig oogmerk belastingen te vermijden - en de via een abnormaal vermogensbeheer verworven meerwaarde belasten als diverse inkomsten tegen een belastingvoet van minstens 33 procent! Voorts meldt de krant dat de fiscus voortaan een nieuw criterium wil hanteren voor de belastingheffing: is de belastingplichtige een passieve of een actieve aandeelhouder? Een passieve aandeelhouder zou dan louter een "toeschouwer" zijn: een minderheidsaandeelhouder die slechts enkele aandeelbewijzen van een vennootschap bezit en geen invloed uitoefent op het beheer van de vennootschap. Een actieve aandeelhouder daarentegen zou wél actief zijn in de vennootschap en invloed uitoefenen op het beleid van de directie. Voortaan wordt er verondersteld dat een belastingplichtige die bij de verkoop van aandelen een meerwaarde realiseert én actief is in de vennootschap waarvan hij aandelen bezit, een handeling verricht die niet onder het normale beheer van het privévermogen valt. Voor de aldus verkregen winst geldt bijgevolg een belastingtarief van ten minste 33 procent.
1. a) Bevestigt u het bericht in La Libre Belgique van 13 juli 2009?
b) Hebben de ambtenaren van de belastingadministratie mondelinge instructies gekregen?
2. a) Op welke objectieve grond(en) kan men een actieve aandeelhouder onderscheiden van een passieve aandeelhouder?
b) Wordt een kleine middenstander die al jaren aandeelhouder is van zijn vennootschap en beslist zijn winkel over te doen door zijn aandelen te verkopen, beschouwd als een actieve aandeelhouder?
c) Zal hij dientengevolge worden belast tegen het tarief van 33 procent?
3. Zal er een omzendbrief worden uitgevaardigd waarin deze praktijk wordt bekrachtigd?
ANTWOORD (van de heer Reynders, vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen)
Vraag 1, a) Ik kan de beweringen niet bevestigen die worden geuit in het artikel dat op 13 juli 2009 in La Libre Belgique werd gepubliceerd onder de titel "Le fisc pourchasse l'actionnaire actif", en volgens hetwelk door mijn administratie wordt vermoed dat een belastingplichtige die een meerwaarde bij de verkoop van aandelen verwezenlijkt na actief te hebben deelgenomen aan het leven van de vennootschap waarvan hij aandeelhouder was, een verrichting heeft verwezenlijkt die geen normale verrichting van beheer van een privévermogen uitmaakt. De activiteit van een aandeelhouder in de vennootschap waarvan hij aandelen verkoopt, volstaat op zich niet om een eventuele meerwaarde op aandelen te belasten als diverse inkomsten op grond van artikel 90, 9°, 1ste gedachtestreepje, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992.
Vraag 1, b) Er werden met betrekking tot de toepassing van dergelijk vermoeden door de bevoegde diensten van mijn administratie geen instructies onder welke vorm dan ook gegeven.
Vragen 2, a), b) en c), en 3 Deze vragen zijn, gelet op het antwoord dat op de vragen 1, a) en 1, b) werd verstrekt, zonder voorwerp.