Parlementaire vraag nr. 76 van mevrouw Caroline Cassart-Mailleux van 11.12.2014

Parlementaire vraag nr. 76 van mevrouw Caroline Cassart-Mailleux dd. 11.12.2014

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2014-2015, QRVA 54/008 dd. 19.01.2015, blz. 147

Inkomstenbelastingen. - Toepassing van artikel 57

VRAAG (van mevrouw Cassart-Mailleux)

Volgens artikel 57 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 is de belastingplichtige die bepaalde inkomsten als beroepskosten wil aftrekken verplicht belastingfiches op te stellen. Het gaat dan bijvoorbeeld over commissies, makelaarslonen, bezoldigingen, voordelen van alle aard, vacatiegelden, erelonen of renten (de lijst is niet exhaustief). Deze regel geldt voor alle Belgische belastingbetalers en iedereen die op het Belgische grondgebied belasting verschuldigd is, ongeacht de aard van die belasting. Als hij niet aan de voornoemde verplichtingen voldoet, zal de schuldenaar van de inkomsten de aanslag geheim commissieloon moeten betalen die 309 procent van de gestorte som bedraagt, zelfs als hij voor het desbetreffende aanslagjaar niet aan belastingen is onderworpen. Niet alle werknemers zijn in dat verband echter aan dezelfde regels onderworpen. Een werkgever bijvoorbeeld die op grond van zijn aard niet aan inkomstenbelastingen is onderworpen hoewel hij een Belgische ingezetene is - ik denk daarbij bijvoorbeeld aan vakbonden en ziekenfondsen - heeft geen enkele reden om zijn beroepskosten af te trekken en moet dus evenmin belastingfiches opstellen, temeer daar de voornoemde entiteiten juridisch niet aansprakelijk zijn, aangezien zij geen rechtspersoonlijkheid hebben. Hun werknemers, of de begunstigden van commissielonen, voordelen enz., zijn op ons grondgebied echter wel aan inkomstenbelastingen onderworpen.

1. Hoe kunnen wij er zeker van zijn dat de begunstigden van de voornoemde inkomsten de administratie daarvan in kennis stellen als er geen documenten voorhanden zijn die naar deze inkomsten verwijzen en er zelfs niet wordt gecontroleerd of dergelijke documenten worden opgesteld ?

2. Is de toepassing van artikel 57 van het WIB92 gewettigd als de werknemer met geen mogelijkheid kan beschikken over de verschillende elementen voor het aangeven van de genoten voordelen van alle aard, omdat zijn werkgever hem geen belastingfiche heeft bezorgd ?

ANTWOORD (van de minister)

1. Om het bedrag van de belastbare inkomsten te bepalen kunnen de taxatieambtenaren alle door het gemeen recht toegelaten bewijsmiddelen aanvoeren, met uitzondering van de eed. Dit gezegd zijnde, vestig ik de aandacht van het geachte lid erop dat, wat de aan de bedrijfsvoorheffing onderworpen inkomsten zoals de bezoldigingen van werknemers betreft, de verplichting om fiches en samenvattende opgaven op te stellen voortvloeit uit de toepassing van artikel 312 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) en van de artikelen 92 tot 95 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het WIB 92 en geldt voor alle schuldenaars van de bedrijfsvoorheffing, los van de aftrek als beroepskosten.

2. De formulering van de door het geachte lid gestelde vraag laat mij niet toe om met volle kennis van zaken een volledig en correct antwoord te verstrekken. Ik verzoek haar dan ook haar vraag nader te verduidelijken