Parlementaire vraag nr. 28 van mevrouw Veerle Wouters van 07.03.2013

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2012-2013, QRVA dd. 10.03.2014, p. 179

Personenbelasting. - Voordeel van alle aard. - Bedrijfswagen. - Realiteitsbeginsel. - Gelijkheidsbeginsel. - Vrijheid van ondernemen en mededinging

VRAAG (van mevrouw Veerle Wouters)

Het voordeel van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gesteld voertuig als bedoeld in artikel 65 WIB 1992 wordt vanaf 1 januari 2012 ingevolge artikel 39 van de wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen berekend door een CO2 -percentage toe te passen op zes zevenden van de cataloguswaarde van het kosteloos ter beschikking gestelde voertuig. Onder cataloguswaarde wordt verstaan de gefactureerde waarde inclusief opties en btw, zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of restorno (nieuwe artikel 36, §2, tweede lid, WIB 1992). Bij de parlementaire besprekingen heeft de minister van Financiën in de commissie voor de Financiën verklaard dat "voor tweedehandswagens [...] de door de werkgever betaalde gefactureerde waarde met inbegrip van de opties zonder eventuele kortingen, rabats of ristorno's [geldt]" (Parl. St., Kamer, 2011- 2012, nr. 1952/10, 31). De nieuwe wettelijke bepalingen stellen een aantal problemen en vragen die aan de hand van een voorbeeld worden verduidelijkt. Veronderstel dat vennootschap A in 2011 twee identieke nieuwe personenwagens heeft aangekocht die door haar werknemers zowel beroepshalve als privé gebruikt worden. De cataloguswaarde van een wagen inclusief opties en btw, zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of ristorno bedraagt 35.000 euro. De korting bedraagt 5.000 euro. Na het vertrek van één werknemer wordt in 2012 één personenwagen verkocht aan vennootschap B voor 22.000 euro inclusief btw. Deze wagen wordt door vennootschap B opnieuw ter beschikking gesteld aan een werknemer. 1. Moet voor het berekenen van het voordeel van alle aard van de personenwagen in 2012 bij vennootschap A rekening worden gehouden met een cataloguswaarde van 35.000 euro en bij vennootschap B met de aanschaffingswaarde van 22.000 euro? 2. Zo ja, wordt het realiteitsbeginsel niet geschonden doordat het voordeel van alle aard voor nieuwe bedrijfswagens wordt berekend op een waarde die ten belope van de toegekende kortingen, rabats of ristorno's in werkelijkheid geen voordeel vertegenwoordigt? 3. Zo ja, is het gelijkheidsbeginsel niet geschonden aangezien voor een identieke wagen (identiek model en oorspronkelijke aanschaffingswaarde, gelijkaardig aantal kilometers, enz.) een verschillende grondslag voor de berekening van het voordeel van alle aard wordt gehanteerd? 4. Tast de berekening van het voordeel alle aard de vrijheid van ondernemen en mededinging niet aan doordat de commerciële praktijk bij de verkoop van nieuwe wagens om kortingen toe te kennen op de cataloguswaarde fiscaal wordt benadeeld? 5. Verwacht u niet een concurrentieverstoring tussen de verkoop van nieuwe wagens en de markt van "Nearly New Cars" door het hanteren van een verschillende grondslag voor de berekening van het voordeel alle aard?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

Voor de berekening van het voordeel van alle aard bedrijfswagens vertrekt men in de huidige stand van de wetgeving van de cataloguswaarde van het voertuig. De cataloguswaarde is de catalogusprijs van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde btw, maar zonder rekening te houden met enige korting, vermindering, rabat of ristorno. Er moet dus in het door het geachte lid gegeven voorbeeld telkens rekening gehouden worden met een cataloguswaarde van 35.000 euro.