Parlementaire vraag nr. 446 van mevrouw Barbara Pas van 21.05.2021

Kamer, Vraag en Antwoord, 2020-2021, QRVA 55/058 d.d. 08.07.2021, blz. 222

Buitenlandse tegemoetkoming huurkosten. - Telewerk.

VRAAG (van de mevrouw Pas)

Voor veel werknemers en zelfstandigen is het telewerken een actuele trend. Vele beroepsactiviteiten kunnen van thuis uit worden verricht. Werkgevers kunnen ook een vergoeding van de kosten eigen aan de werkgever toekennen aan hun werknemers die thuis telewerken.

Op 26 februari 2021 heeft de fiscale administratie, na overleg met de Rijksdienst voor sociale zekerheid, een verbeterde fiscale circulaire (Circulaire 2021/C/20) gepubliceerd die de circulaire van 14 juli 2020 vervangt en een aantal openstaande vragen uitklaart.

Er is voorzien in een niet-exhaustieve lijst van de kosten die gedekt zijn door het forfaitair bedrag (129,48 euro op heden) voor thuisbureau. Er is ook voorzien in een exhaustieve lijst van kosten die buiten het forfait vallen.

Sommige Italiaanse dorpen (bijv. Santa Fiora in Toscane en Rieti in Lazio) bieden onder andere buitenlanders aan om er te komen telewerken, en bieden hun een tegemoetkoming tot 50 % in de huurkosten als zij er tijdelijk komen wonen en er langdurig telewerken. (https://www.7sur7.be/monde/un-emploi-sous-le-soleil-ces-villes-italiennes-vouspaient- pour-y-faire-du-teletravail~ab4a849a/).

Kunnen op grond van artikel 49 WIB 1992, de kosten voor de huur van een woning in het buitenland, alsook de bijkomende kosten die hiermee verband houden (internet, elektriciteit, verwarming en dergelijke.), met het oog op de uitoefening van telewerkactiviteiten, worden beschouwd als aftrekbare beroepskosten voor een persoon die onderworpen is aan de personenbelasting?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

Op grond van artikel 49 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 zijn als beroeps-kosten aftrekbaar de kosten die de belastingplichtige in het belastbare tijdperk heeft gedaan of gedragen om de belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden en waarvan hij de echtheid en het bedrag verantwoordt door middel van bewijsstukken of, ingeval zulks niet mogelijk is, door alle andere door het gemeen recht toegelaten bewijsmiddelen, met uitzondering van de eed.

Wanneer aan die voorwaarden is voldaan dan kunnen de kosten voor de huur van een woning in het buitenland om er langdurig te telewerken, alsook de bijkomende kosten die hiermee verband houden (internet, elektriciteit, verwarming en dergelijke), in de mate waarin ze betrekking hebben op de uitoefening van dat telewerk, aftrekbare beroepskosten uitmaken. Er moet steeds geval per geval aan de hand van de feitelijke omstandigheden worden nagegaan of voormelde voorwaarden inzake de aftrekbaarheid van beroepskosten effectief zijn vervuld.

Het spreekt voor zich dat wanneer het verblijf in het buitenland of zelfs in het binnenland is ingegeven door toeristische motieven, om er zijn vakantie door te brengen of er ontspanning te zoeken, dergelijke kosten niet beantwoorden aan voormelde voorwaarden voor aftrek-baarheid als beroepskost. Dit geldt eveneens wanneer tijdens de vakantie contact wordt gehouden met het werk, bijvoorbeeld door het al dan niet regelmatig lezen van e-mails of het beantwoorden van telefonische oproepen.

Verder wens ik nog te benadrukken dat in voorkomend geval enkel het deel van de huur met betrekking tot het beroepsmatig gebruikte gedeelte van de woning in aanmerking kan komen als aftrekbare beroepskost. De huur met betrekking tot het gedeelte van de woning dat niet beroepsmatig wordt gebruikt kan niet als beroepskost in mindering worden gebracht. Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor de bijkomende kosten.

Wanneer de belastingplichtige de kosten in verband met het telewerk dat gedurende een bepaalde periode vanuit een verblijfplaats in het buitenland wordt gepresteerd als beroepskost in mindering brengt dan mogen uiteraard voor dezelfde periode geen kosten voor telewerk met betrekking tot een telewerkplek in België als beroepskost in mindering worden gebracht.

Kosten die op onredelijke wijze de beroepsbehoeften overtreffen worden evenmin als beroepskosten aangemerkt.