Parlementaire vraag nr. 705 van de heer Emmanuel Burton van 03.11.2021

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2021-2022, QRVA 55/073, d.d. 24.12.2021, blz. 114-115

Speculatie met NFT's

VRAAG

Cryptomunten zijn een deel geworden van het financiële landschap, hoewel ze voor velen abstract blijven. Na de boom van de bitcoin en andere digitale munten zijn het tegenwoordig de NFT's die een bron van speculatie vormen. Een NFT of non-fungible token is een eigendomstitel van een (verzamel)object in de vorm van een stukje code in een blockchain, dezelfde technologie die de ruggengraat vormt van cryptomunten.

Steeds meer mensen beleggen derhalve in NFT's en speculeren op een waardestijging. Veilinghuis Christie's heeft bijvoorbeeld een digitale collage verkocht voor 69,3 miljoen dollar en de allereerste tweet ooit voor 2,9 miljoen euro. Beide objecten werden als niet-vervangbaar (non-fungible) aangemerkt omdat ze geen equivalent hebben: ze zijn uniek en onderkend, in tegenstelling tot een bankbiljet van 10 euro dat inwisselbaar is voor een ander bankbiljet van 10 euro. Hoewel beide bankbiljetten verschillende serienummers hebben, is hun intrinsieke waarde gelijk: ze zijn vervangbaar, dit wil zeggen onderling verwisselbaar. Een kopie van de collage of tweet zal dan ook niet dezelfde waarde hebben als het origineel, zoals dat ook bij een meesterstuk het geval is.

Deze nieuwe bubbel neemt grote proporties aan op het internet en beleggers zien er een mogelijkheid in om te speculeren zoals op de beurs. Het risico bestaat dat Belgische beleggingsmaatschappijen zich in die markt storten en getroffen worden als de bubbel uiteenspat. Een wet met betrekking tot de winsten uit dergelijke transacties zou bovendien zinvol kunnen zijn, aangezien men zou kunnen beschouwen dat deze transacties een toegevoegde waarde hebben, zoals bij de btw.

1. Is de Belgische wetgeving aangepast aan cryptomunten en NFT's?

2. Kan er btw geheven worden op NFT-transacties?

3. Beleggen Belgische ondernemingen in NFT's? Vreest u niet dat NFT's gebruikt worden voor het witwassen van geld?

ANTWOORD (van de heer Vincent VAN PETEGHEM, vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding)

1. Inzake btw zijn er op zich niet noodzakelijkerwijze specifieke aanpassingen nodig aan de wetgeving aangezien de bestaande btw-concepten op deze nieuwe realiteit kunnen worden toegepast (zie antwoord op vraag 2).

Wat de fiscale behandeling van cryptomunten betreft inzake directe belastingen, is een wijziging van de fiscale wetgeving niet nodig, omdat via de toepassing van de huidige regelgeving zij onder de bepalingen van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) reeds gevat worden door de "portefeuillewaarden".

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in zijn arrest van 22 oktober 2015 immers bevestigd dat bitcoins als vreemde valuta worden beschouwd (zie HvJEU C-264/14). In België is het belastingregime dat van toepassing is op cryptomunten dus gelijk aan het belastingregime voor "portefeuillewaarden".

Dit standpunt is reeds bevestigd in de antwoorden op de parlementaire vragen van de heer Steven Matheï van 31 januari 2020 (QP n°186) door mijn voorganger in de Commissie Financiën en Begroting van 10 maart 2020 (zie CRIV 55/013 van 10.03.2020, p. 202), en laatst op 31 maart 2021, naar aanleiding van mijn antwoord op de parlementaire vragen van de heren Hugues Bayet, Christian Leysen, Steven Matheï en Joris Vandenbroucke over hetzelfde onderwerp (zie CRIV 55/433 van 31.03.2021, p. 2 tot 4).

Samengevat kan worden gesteld dat indien de winsten of baten voortvloeien uit transacties van aankoop en wederverkoop van cryptomunten binnen de uitoefening van een beroepswerkzaamheid, zij ofwel belast worden in het kader van de personenbelasting indien de onderneming een natuurlijke persoon is, ofwel in het kader van de vennootschapsbelasting indien de onderneming een vennootschap is. Indien de winsten of verdiensten anderzijds voortvloeien uit transacties van aankoop en wederverkoop van cryptomunten buiten de uitoefening van een beroepswerkzaamheid, worden zij beschouwd als diverse inkomsten, ingevolge artikel 90, eerste lid, 1 °, WIB 92, en belast tegen een afzonderlijk tarief van 33%, ingevolge artikel 171, 1°, WIB 92, tenzij globalisatie voordeliger is, behalve wanneer het gaat om transacties vallend onder "normaal beheer van een privévermogen", in welk geval er geen belastingheffing is.

Betreffende de vraag wat onder het "normaal beheer van een privévermogen" valt inzake transacties met cryptomunten, heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) reeds verschillende adviezen uitgebracht waarin consequent wordt gesteld dat met name transacties van speculatieve aard niet onder dit toepassingsgebied vallen. In dit verband kan ik onder meer verwijzen naar het DVB-besluit nr. 2017/852 van 5 december 2017.

Wat de frauduleuze of illegale praktijken met cryptomunten betreft, zijn er op Europees niveau ook al initiatieven lopende, met name via de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, en heb ik recent mijn administratie gevraagd een werkgroep op te richten om te bestuderen welke oplossingen we zouden kunnen toepassen.

Wat de transacties met NFT's (non-fungible token) betreft, zal de verkoop ervan dezelfde rechtsgevolgen hebben als de verkoop van elk ander goed, aangezien deze transacties "zakelijke rechten" overdragen in de zin van artikel 3.3., tweede en derde lid, van het Burgerlijk Wetboek2. Of transacties met betrekking tot dergelijke goederen nu doorgaans worden verricht in cryptomunten, vreemde valuta of euro's, de fiscale behandeling die erop van toepassing is, is derhalve identiek aan het bestaande belastingregime voor meerwaarden. Speculatieve transacties met NFT's zijn dus nu al belastbaar zonder dat de Belgische wetgeving op dat punt hoeft te worden aangepast.

2. In navolging van het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie C- 264/14, David Hedqvist, van 22 oktober 2015, is mijn administratie van oordeel dat wisseloperaties in bitcoin en andere cryptomunten, overeenkomstig artikel 44, § 3, 9°, van het Btw-Wetboek, vrijgesteld zijn van btw, net zoals de bemiddeling door derden in het kader van een overeenkomst tot overdracht ervan (zie het antwoord op de parlementaire vraag nr. 7021 van 17.11.2015 van de heer Benoît Dispa (Kamer, Integraal verslag - Commissie voor de Financiën en Begroting, 2014-2015, CRIV 54 COM 267 d.d. 17.11.2015, blz. 14)).

In overeenstemming met dit arrest, geldt deze vrijstelling eveneens op financiële handelingen betreffende andere niet-traditionele valuta, dat wil zeggen andere dan de munten die in een of meerdere landen het wettelijke betaalmiddel vormen, voor zover deze valuta's door de partijen bij een transactie zijn aanvaard als alternatief betaalmiddel op de wettelijke betaalmiddelen en geen andere doel hebben dan te worden gebruikt als betaalmiddel.

Wat NFT's betreft blijkt dat deze door de afnemer niet als een betaalmiddel worden aangemerkt, maar als een digitaal verzamelobject of digitaal kunstvoorwerp. In navolging van de strikte interpretatie die het Hof van Justitie van de Europese Unie gegeven heeft aan de draagwijdte van de vrijstelling van artikel 44, § 3, go, van het Btw-Wetboek, is mijn administratie van oordeel dat de handel in NFT's als een aan de btw onderworpen prestatie aanzien moet worden, voor zover deze handelingen geacht worden in België plaats te vinden.

Inzake de plaatsbepaling van de dienst bestaande uit de verkoop van NFT's via elektronische weg, verwijs ik naar artikel 7, lid 2, a) van de uitvoeringsverordening 282/2011, waarin bepaald wordt dat de levering van gedigitaliseerde producten in het algemeen als een langs elektronische weg verrichte dienst aanzien moet worden. Bijgevolg zijn de bepalingen van artikelen 21, § 2 en 21 bis, § 2, 9°, van het Btw-Wetboek van toepassing voor de plaatsbepaling van de dienst bestaande uit de verkoop van een NFT.

Voor zover de verkoop van NFT's geacht wordt in België plaats te: vinden, is het normale btw­-tarief van 21 % van toepassing, aangezien ze niet worden aangemerkt als kunstvoorwerpen in de zin van rubriek XXI van tabel A van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 inzake btw­-tarieven.

Aangezien NFT's geen goederen zijn, kunnen belastingplichtige wederverkopers van NFT's zich niet beroepen op de bijzondere regeling van de belastingheffing over de winstmarge zoals voorzien in artikel 58, § 4, van het Btw-Wetboek.

3. NFT's zijn een potentiële bron van witwaspraktijken. In dit verband heeft de Financiële Actiegroep ter bestrijding van het witwassen van geld (FATF) op 28 oktober 2021 haar richtsnoeren inzake virtuele activa, met inbegrip van NFT's, geactualiseerd. Bovendien worden op dit gebied momenteel Europese voorstellen uitgewerkt.

Tot slot kan ik nog aangeven dat ik niet beschik over concrete cijfergegevens omtrent eventuele investeringen van Belgische bedrijven in NFT's.