Parlementaire vraag nr. 593 van mevrouw Veerle Wouters van 17.10.2012
Vragen en Antwoorden, Kamer 2012-2013, nr. 90 van 26.11.2012, blz. 60
Personenbelasting
Reiskosten voor woon-werkverkeer
Terugbetaling van reiskosten
Bedrijfsvoertuig
Kosteloze beschikking over bedrijfsvoertuig
Formule "railease"
Vrijgesteld inkomen
Sociaal voordeel
Voordeel van alle aard
Fiche 281.10
VRAAG
Teneinde het woon-werkverkeer van hun werknemers flexibel in te vullen, bieden werkgevers een bedrijfswagen voor persoonlijke doeleinden (woon-werk plus privé) aan en bijkomend de formule "railease" (zie http://www.athloncarlease.com/athlon-be/Onze-producten/Railease/Wat-is-Railease/ en http://www.s-move.be/aanbod/railease). Dit zijn losse naamloze treintickets. Naargelang de situatie kan de werknemer zelf kiezen of hij met de bedrijfswagen of met het openbaar vervoer naar het werk rijdt (bijvoorbeeld ingeval van sneeuw, wagen in garage, enzovoort). Railease wordt enkel gebruikt voor woon-werkverkeer. Dus beide vervoermiddelen worden niet gecombineerd in één traject, maar afwisselend. De ene dag met de wagen, de andere dag met de trein.
1. a) Wordt de betaling door de werkgever van raileasetickets die door de werknemer worden gebruikt voor zijn woon-werkverkeer, beschouwd als een werkgeverstussenkomst in het woon-werkverkeer met openbaar vervoer zodat het volledig vrijgesteld is van belasting in zoverre de werknemer niet zijn werkelijke beroepskosten bewijst (artikel 38, § 1, 9°, a), WIB 1992)?
b) Zo ja, dient in dit geval de fiche nr. 281.10, rubriek 17, a plus c te worden ingevuld tenzij betaling via het derdebetalersysteem?
c) Wordt zoals de combinatie van een bedrijfswagen met een treinabonnement op naam, de werkgeverstussenkomst in de raileasetickets volledig en van de bedrijfswagen tot 250 (niet-geïndexeerd) euro per jaar vrijgesteld in hoofde van de werknemer?
2. a) Of dient het voordeel van railease wegens het beperkt aantal tickets te worden beschouwd als een sociaal voordeel (artikel 38, § 1, 11°, WIB 1992)?
b) Zo ja, geldt er in dit geval geen ficheverplichting?
c) Zo ja, volgt dit sociaal voordeel de algemene regel waardoor de kosten van dit sociaal voordeel niet aftrekbaar zijn voor werkgever of wordt dit sociaal voordeel beschouwd als een vorm van 'collectief vervoer' en is het dus wel aftrekbaar (cfr. artikel 53/214, 6°, Com.IB92)?
ANTWOORD (van de heer Vanackere, Vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken)
De terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen met formule "railease" bestaat enerzijds uit de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen en anderzijds uit de terbeschikkingstelling van raileasetickets. De betaling van de raileasetickets door de werkgever moet in de mate dat die tickets door de werknemer worden gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsing worden aangemerkt als een vergoeding toegekend door de werkgever als terugbetaling of betaling van reiskosten van de woonplaats naar de plaats van tewerkstelling in de zin van artikel 38, § 1, 9°, a), van het Wetboek van de inkomstenbelastingen (WIB 1992) en kan niet worden aangemerkt als een vrijgesteld sociaal voordeel in de zin van artikel 38, § 1, 11°, WIB 1992. Voor zover de werknemer de toepassing van zijn werkelijke beroepskosten niet vraagt is deze vergoeding in voornoemd geval overeenkomstig artikel 38, § 1, eerste lid, 9°, a, WIB 92 voor het volledige bedrag vrijgesteld van belasting en is het voordeel van alle aard dat voortvloeit uit het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen overeenkomstig artikel 38, § 1, eerste lid, 9°, c, WIB 92 ten belope van maximum 370,00 euro (voor aanslagjaar 2013) vrijgesteld van belasting. Het bedrag van de vergoeding onder de vorm van raileasetickets moet steeds op de fiche nr. 281.10 worden vermeld in het vak 17 "bijdragen in de reiskosten", rubriek a) "Openbaar gemeenschappelijk vervoer" en dit ongeacht of er nu al dan niet toepassing wordt gemaakt van het derdebetalersysteem. Het voordeel van alle aard voor de bedrijfswagen moet op de fiche nr. 281.10 als volgt worden omgedeeld: - ten belope van maximum 370,00 euro voor aanslagjaar 2013 in het vak 17 "Bijdragen in de reiskosten", rubriek c) "Ander vervoermiddel"; - het verschil (de waarde van het forfaitair vastgestelde voordeel verminderd met het maximum van 370,00 euro) in het vak 9, rubriek c) "Voordelen van alle aard". Wanneer de raileasetickets ook kunnen worden gebruikt voor zuivere privéverplaatsingen, dan geeft dit aanleiding tot een belastbaar voordeel bij de verkrijger ten belope van de werkelijke waarde die dat voordeel bij deze laatste heeft. Dat voordeel moet in voorkomend geval op de fiche nr. 281.10 worden vermeld naast de rubriek 9, c) "Voordelen van alle aard".