Commentaar van art. 512, WIB 92
Art. 512, WIB 92
512/0-4 | |
512/0 | |
512/1 | |
512/2 | |
512/3 | |
E. Art. 1 en 2, KB 6.1.1971 (V 1318 - Bull. 483) - uittreksel | 512/4 |
512/5-6 | |
512/7-8 |
Nummer 512/0
Art. 512. - Artikel 9bis van het koninklijk besluit van 4 maart 1965 tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, aldaar ingevoegd door het koninklijk besluit van 21 september 1966 en in stand gehouden door het koninklijk besluit van 6 januari 1971, is niet meer toepasselijk op de meerwaarden die verwezenlijkt zijn na 31 december 1980 of, voor belastingplichtigen die anders boekhouden dan per kalenderjaar, na de datum van afsluiting van het boekjaar waarvan het resultaat belastbaar is voor het aanslagjaar 1981.
B. ART. 15, § 2, W 30.12.1970 (V 1315 - BULL. 483)
Nummer 512/1
§ 2. Binnen de dertig dagen volgend op de bekendmaking van onderhavige wet, zal gebruik worden gemaakt van de bij artikel 37 (zie 512/5) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen voorziene mogelijkheid de aanslag van de niet vrijgestelde meerwaarden te verminderen, op voorwaarde dat de realisatieprijs geïnvesteerd wordt in de bij onderhavige wet bedoelde ontwikkelingszones in een termijn gaande van zes maanden vóór het begin van het belastbaar tijdperk waarin de meerwaarde is verwezenlijkt tot twaalf maanden na het einde van datzelfde tijdperk.
Nummer 512/2
Art. 9bis. - § 1. Zijn volledig vrijgesteld van personenbelasting, van vennootschapsbelasting en van belasting der niet-verblijfhouders, de meerwaarden als bedoeld bij de artikelen 34, § 1, 3°, en 106 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, die gedurende elk der jaren 1967, 1968, 1969 en 1970, worden verwezenlijkt op onroerende goederen, op outillering en op deelnemingen in portefeuillewaarden, wanneer die bestanddelen sedert meer dan vijf jaar vóór de vervreemding voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid werden gebruikt.
Zijn nochtans van het genot van de toepassing van vorenstaand lid uitgesloten, de meerwaarden die verwezenlijkt werden door belastingplichtigen wier beroepswerkzaamheid bestaat in het aankopen of bouwen en het verkopen of verhuren van onroerende goederen, zomede de meerwaarden vastgesteld ter gelegenheid van ruiling, schenking of inbreng in vennootschap van in hetzelfde lid bedoelde bestanddelen.
§ 2. De vrijstelling wordt slechts toegestaan en behouden wanneer de belastingplichtige, met alle door het gemeen recht toegelaten bewijsmiddelen, de eed uitgezonderd, bewijst dat een bedrag gelijk aan de verkoopprijs van de bestanddelen waarop de meerwaarden betrekking hebben, werd belegd :
1° in zijn onderneming, in België,
- hetzij in onroerende goederen en outillering die hij bij de exploitatie van een nijverheids-, handels- of ambachtsonderneming gebruikt in de geografische zones als bedoeld in artikel 3 van de wet van 14 juli 1966 tot tijdelijke instelling van uitzonderlijke hulpverlening ter versnelling van de economische reconversie en ontwikkeling van de steenkoolmijngebieden en van bepaalde andere gewesten die met ernstige en dringende problemen te kampen hebben;
- hetzij in aandelen waarop is ingeschreven bij de oprichting of kapitaalsverhoging van een naamloze vennootschap of van een vennootschap bij wijze van geldschieting op aandelen wier maatschappelijke zetel of voornaamste inrichting in België is gelegen en waarvan de oprichting of de kapitaalsverhoging de totstandbrenging of de uitbreiding van nijverheids-, handels- of ambachtsbedrijven in gezegde geografische zones ten doel heeft.
2° in een termijn gaande van zes maanden vóór elk der jaren 1967, 1968, 1969 en 1970 tot en met 31 december 1970.
De belegging wordt aangemerkt als zijnde verricht :
a) wanneer het gaat om onroerende goederen en outillering, op de datum waarop die bestanddelen werkelijk in het bezit van de onderneming zijn gekomen of het voorwerp waren van een tussen partijen voltrokken koop of aanneming;
b) wanneer het gaat om aandelen, op de datum van de werkelijke afbetaling en voor het werkelijk afbetaalde bedrag.
§ 3. Met betrekking tot vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting of aan de belasting der niet-verblijfhouders overeenkomstig artikel 152, 2°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, wordt de vrijstelling daarenboven slechts toegekend en behouden indien de in artikel 105 van hetzelfde Wetboek gestelde voorwaarde wordt nageleefd.
Wordt die voorwaarde niet nageleefd, dan worden de voorheen vrijgestelde voorwaarden aangemerkt als winst behaald tijdens het belastbaar tijdperk waarin de niet-naleving zich voordeed.
§ 4. Bij gebreke van belegging in de vormen en termijnen als gesteld in § 2, worden de voorheen vrijgestelde meerwaarden aangemerkt als winst behaald tijdens het belastbaar tijdperk waarin de beleggingstermijn verstreek.
§ 5. De aandelen waarop overeenkomstig § 2, 1°, is ingeschreven, moeten in het vermogen van de onderneming worden behouden gedurende minstens vijf jaar vanaf de datum van hun belegging; aan deze voorwaarde moet nochtans niet worden voldaan in geval van vereffening, opslorping of fusie van de vennootschap die op de aandelen inschreef of van de vennootschap die ze uitgaf.
Bij niet-naleving van deze bepaling worden de voorheen vrijgestelde meerwaarden aangemerkt als winst behaald tijdens het belastbaar tijdperk waarin de niet- naleving zich voordeed.
§ 6. Op het gedeelte van de belasting dat proportioneel verband houdt met krachtens §§ 4 en 5 belastbaar wordende meerwaarden, is een overeenkomstig artikel 305 van hetzelfde Wetboek berekende nalatigheidsinterest verschuldigd vanaf 1 januari van het jaar waarnaar het aanslagjaar wordt genoemd waarvoor de vrijstelling werd toegestaan.
§ 7. Belastingplichtigen die van de vrijstelling wensen te genieten moeten er aangifte van doen op een door de administratie der directe belastingen daartoe bestemd formulier, aanduidend : a) de aard van de bestanddelen waarop de meerwaarden betrekking hebben; b) de verkoopprijs van de bestanddelen; c) het bedrag van de verwezenlijkte meerwaarden; d) de aard, het bedrag en de datum van de wederbelegging.
Die aangifte wordt tot staving gevoegd bij de jaarlijkse aangifte in de inkomstenbelastingen van het belastbaar tijdperk waarin de meerwaarden zijn verwezenlijkt.
D. ART. 1, KB 17.2.1967 (V 1172 - BULL. 440)
Nummer 512/3
De geografische zones bedoeld in artikel 3 van de wet van 14 juli 1966 tot tijdelijke instelling van uitzonderlijke hulpverlening ter versnelling van de economische reconversie en ontwikkeling van de steenkoolmijngebieden en van bepaalde andere gewesten die met ernstige en dringende moeilijkheden te kampen hebben, omvatten de gemeenten waarvan de lijst volgt :
I. - Provincie Antwerpen
1. Arrondissement Antwerpen :
Oostmalle.
2. Arrondissememt Mechelen :
Beerzel, Bevel, Booischot, Hallaar, Heist-op-den-Berg, Itegem, Putte, Schriek, Wiekevorst.
3. Arrondissement Turnhout :
Balen, Beerse, Bouwel, Dessel, Eindhout, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Houtvenne, Hulshout, Lichtaart, Meerhout, Mol, Morkhoven, Noorderwijk, Oevel, Olen, Olmen, Poederlee, Ramsel, Retie, Tongerlo, Turnhout, Varendonk, Veerle, Vorselaar, Vorst, Westerlo, Westmeerbeek, Zoerle-Parwijs.
II. - Provincie Brabant
1. Arrondissement Halle-Vilvoorde :
Bever, Galmaarden Herne, Liedekerke, Sint-Pieters-Kapelle, Teralfene, Tollembeek.
2. Arrondissement Leuven :
Aarschot, Assent, Averbode, Baal, Begijnendijk, Bekkevoort, Betekom, Deurne, Diest, Geetbets, Gelrode, Glabbeek-Zuurbemde, Kaggevinne, Kapellen, Kersbeek-Miskom, Landen, Langdorp, Meensel-Kiezegem, Messelbroek, Molenbeek-Wersbeek, Molenstede, Nieuwrode, Rillaar, Rotselaar, Schaffen, Scherpenheuvel, Sint-JorisWinge, Testelt, Tienen, Tielt, Tildonk, Tremelo, Waanrode, Webbekom, Werchter, Wespelaar, Wezemaal, Zichem.
III. - Provincie West-Vlaanderen
1. Arrondissement Diksmuide :
Beerst, Bovekerke, Diksmuide, Handzame, Houthulst, Keiem, Klerken, Koekelare, Kortemark, Lampernisse, Leke, Lo, Merkem, Nieuwkapelle, Noordschote, Oostkerke, Oudekapelle, Pollinkhove, Reninge, Sint-Jacobs-Kapelle, Stuivekenskerke, Vladslo, Werken, Woumen, Zarren.
2. Arrondissement Ieper :
Beselare, Bikschote, Boezinge, Brielen, Dikkebus, Dranouter, Elverdinge, Geluveld, Geluwe, Hollebeke, Ieper, Kemmel, Krombeke, Langemark, Loker, Mesen, Nieuwkerke, Oost-Vleteren, Passendale, Poelkapelle, Poperinge, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe, Sint- Jan, Vlamertinge, Voormezele, Watou, Wervik, Westouter, Westvleteren, Wijtschate, Woesten, Wulvergem, Zandvoorde, Zillebeke, Zonnebeke, Zuidschote.
3. Arrondissement Kortrijk :
Menen.
4. Arrondissement Oostende :
Bekegem, Eernegem, Ettelgem, Gistel, Ichtegem, Leffinge, Mannekensvere, Moere, Oudenburg, Roksem, Schore, Sint-Pieters-Kapelle, Slijpe, Snaaskerke, Stene, Westkerke, Zande, Zandvoorde, Zevekote.
5. Arrondissement Roeselare :
Dadizele, Ledegem, Moorslede.
6. Arrondissement Tielt :
Tielt.
7. Arrondissement Veurne :
Alveringem, Avekapelle, Beveren, Booitshoeke, Bulskamp, Eggewaartskapelle, Gijverinkhove, Hoogstade, Houtem, Izenberge, Leisele, Moeren (de), Nieuwpoort, Oeren, Pervijze, Ramskapelle, Sint-Joris, Sint-Rijkers, Stavele, Steenkerke, Veurne, Vinkem, Wulpen, Wulveringem, Zoutenaaie.
IV.- Provincie Oost-Vlaanderen
1. Arrondissement Aalst :
Aalst, Denderleeuw, Erembodegem, Erwetegem, Geraardsbergen, Godveerdegem, Goeferdinge, Grimminge, Grotenberge, Hofstade, Idegem, Meerbeke, Moerbeke, Nederboelare, Nieuwenhove, Ninove, Okegem, Onkerzele, Ophasselt, Overboelare, Schendelbeke, Sint- Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, Smeerebbe-Vloerzegem, Strijpen, Viane, Waarbeke, Welle, Zandbergen, Zarlardinge, Zottegem.
2. Arrondissement Dendermonde :
Appels, Dendermonde, Wetteren, Zele.
3. Arrondissement Oudenaarde:
Beerlegem, Berchem, Deftinge, Dikkele, Elsegem, Elst, Etikhove, Everbeek, Hemelveerdegem, Heurne, Hundelgem, Kwaremont, Maarke-Kerkem, Mater, Meiligem, Melden, Michelbeke, Moregem, Mullem, Munkzwalm, Nederbrakel, Nederzwalm-Hermelgem, Nukerke, Ooike, Opbrakel, Oudenaarde, Parike, Paulatem, Petegem, Ronse, Roborst, Rozebeke, Ruien, Schorisse, Sint-Blasius-Boekel, Sint-Denijs-Boekel, Sint- Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke, Sint-Maria-Latem, Sint-Maria- Lierde, Sint-Martens-Lierde, Wannegem-Lede, Welden, Zegelsem, Zulzeke.
V. - Provincie Henegouwen
1. Arrondissement Aat :
Aat, Basècles, Bernissart, Chièvres, Gellingen, Meslin-l'Evêque, Pommeroeul, Quevaucamps, Stambruges, Thumaide.
2. Arrondissement Charleroi :
Aiseau, Arquennes, Bellecourt, Boignée, Bouffioulx, Chapelle-lez- Herlaimont, Charleroi, Châtelet, Châtelineau, Couillet, Courcelles, Dampremy, Farciennes, Fayt-lez-Manage, Feluy, Fleurus, Fontaine- l'Evêque, Forchies-la-Marche, Gilly, Godarville, Gosselies, Goutroux, Gouy-lez-Piéton, Heppignies, Jumet, La Hestre, Lambusart, Landelies, Leernes, Lodelinsart, Loverval, Luttre, Manage, Marchienne-au-Pont, Marcinelle, Monceau-sur-Sambre, Montignies-le-Tilleul, Montignies-sur- Sambre, Mont-sur-Marchienne, Petit-Roeulx-lez-Nivelles, Piéton, Pironchamps, Pont-de-Loup, Presles, Ransart, Rêves, Roselies, Roux, Saint-Amand, Seneffe, Souvret, Thiméon, Trazegnies, Wanfercée-Baulet, Wangenies.
3. Arrondissement Bergen :
Athis, Audregnies, Baisieux, Baudour, Bauffe, Blaugies, Bougnies, Boussu, Ciply, Cuesmes, Dour, Elouges, Erquennes, Eugies, Fayt-le- Franc, Flénu, Frameries, Genly, Ghlin, Hainin, Harmignies, Hautrage, Havré, Hensies, Hornu, Hyon, Jemappes, La Bouverie, Mons (Bergen), Montignies-sur-Roc, Montroeul-sur-Haine, Nimy, Noirchain, Obourg, Pâturages, Quaregnon, Quévy-le-Grand, Quiévrain, Saint-Ghislain, Sars- la-Bruyère, Sirault, Tertre, Thulin, Villerot, Warquignies, Wasmes, Wasmuel, Wihéries.
4. Arrondissement Moeskroen :
Neerwaasten, Komen, Houthem, Moeskroen, Ploegsteert, Waasten.
5. Arrondissement Zinnik :
Boussoit, 's Gravenbrakel, Bray, Estinnes-au-Val, Haine-Saint-Paul, Houdeng-Aimeries, Houdeng-Goegnies, La Louvière, Lessen, Maurage, Péronnes, Roeulx, Saint-Vaast, Zinnik, Strépy-Bracquegnies, Thieu, Trivières, Vellereille-le-Sec, Villers-Saint-Ghislain, Ville-sur- Haine.
6. Arrondissement Thuin :
Anderlues, Binche, Carnières, Chimay, Epinois, Estinnes au-Mont, Haine-Saint-Pierre, Haulchin, Leval-Trahegnies, Lobbes, Momignies, Mont-Sainte-Aldegonde, Morlanwelz, Ressaix, Waudrez.
7. Arrondissement Doornik :
Blaton, Bon-Secours, Péruwelz, Doornik, Wiers.
VI. - Provincie Luik
1. Arrondissement Hoei :
Amay, Ampsin, Ben-Ahin, Couthuin, Hoei, Tihange.
2. Arrondissement Luik :
Alleur, Ans, Awans, Awirs, Ayeneux, Barchon, Bellaire, Beyne-Heusay, Bierset, Bressoux, Cerexhe-Heuseux, Chênée, Cheratte, Chokier, Engis, Evegnée-Tignée, Feneur, Flémalle-Grande, Flémalle-Haute, Fléron, Fooz, Glain, Grâce-Berleur, Grivegnée, Haccourt, Hermalle-sous-Argenteau, Hermée, Herstal, Heure-le-Romain, Hognoul, Hollogne-aux-Pierres, Horion-Hozémont, Housse, Ivoz-Ramet, Jemeppe, Jupille, Juprelle, Lantin, Luik, Liers, Lixhe, Loncin, Magnée, Melen, Micheroux, Milmort, Mons, Montegnée, Mortier, Ougrée, Oupeye, Paifve, Queue-du-Bois, Retinne, Rocourt, Romsée, Saint-Nicolas, Saint-Remy, Saive, Seraing, Soumagne, Tilleur, Trembleur, Vaux-sous-Chèvremont, Velroux, Villers- l'Evêque, Visé, Vivegnis, Voroux-lez-Liers, Vottem, Wandre.
3. Arrondissement Verviers :
Battice, Chaineux, Dison, Gemmenich, Herve, La Calamine, (Kalmis), Lambermont, Olne, Pepinster, Petit-Rechain, Saint-Vith, Stembert, Verviers, Welkenraedt, Xhendelesse.
4. Arrondissement Borgworm :
Corswarem, Fexhe-le-Haut-Clocher, Momalle, Saint-Georges, Borgworm.
VII. - Provincie Limburg
1. Arrondissement Hasselt :
As, Beringen, Beverlo, Diepenbeek, Genk, Halen, Hasselt, Heppen, Herk-de-Stad, Heusden, Kermt, Koersel, Kuringen, Kwaadmechelen, Leopoldsburg, Linkhout, Lummen, Meldert, Neerglabbeek, Niel-bij-As, Nieuwerkerken, Oostham, Opglabbeek, Paal, Schulen, Sint-Truiden, Stokrooie, Tessenderlo, Zelem, Zepperen, Zolder, Zonhoven, Zutendaal.
2. Arrondissement Maaseik :
Achel, Bocholt, Bree, Dilsen, Eksel, Elen, Ellikom, Grote-Brogel, Gruitrode, Hamont, Hechtel, Helchteren, Houthalen, Kaulille, Kessenich, Kinrooi, Kleine-Brogel, Lommel, Maaseik, Meeuwen, Molenbeersel, Neeroeteren, Neerpelt, Ophoven, Opitter, Opoeteren, Overpelt, Peer, Reppel, Rotem, Sint-Huibrechts-Lille, Tongerlo, Wijchmaal, Wijshagen.
3. Arrondissement Tongeren :
Alken, Beverst, Bilzen, Boorsem, Borgloon, Eigenbilzen, Eisden, Gotem, Hoelbeek, Hoeselt, Jesseren, Kleine- Spouwen, Lanaken, Lanklaar, Leut, Martenslinde, Mechelen-aan-de-Maas, Meeswijk, Mopertingen, Munsterbilzen, Neerharen, Nerem, Opgrimbie, Rekem, Rijkel, Rijkhoven, Rutten, Stokkem, Tongeren, Uikhoven, Veldwezelt, Vliermaalroot, Vucht, Wellen.
VIII. - Provincie Luxemburg
1. Arrondissement Aarlen :
Aarlen, Athus, Aubange, Autelbas, Bonnert, Halanzy, Heinsch, Messancy.
2. Arrondissement Marche-en-Famenne :
Marche-en-Famenne.
3. Arrondissement Neufchâteau :
Libramont, Recogne.
4. Arrondissement Virton :
Bleid, Dampicourt, Ethe, Harnoncourt, Latour, Musson, Mussy-la-Ville, Ruette, Saint-Léger, Saint-Mard, Virton.
IX. - Provincie Namen
1. Arrondissement Namen :
Aisemont, Andenne, Arsimont, Auvelais, Falisolle, Floreffe, Floriffoux, Fosse-la-Ville, Jemeppe, Keumiée, Le Roux, Ligny, Malonne, Moignelée, Tamines, Tongrinnes, Velaine, Vitrival.
2. Arrondissement Philippeville :
Couvin, Frasnes, Mariembourg.
E. ART. 1 EN 2, KB 6.1.1971 (V 1318 - BULL. 483) - UITTREKSEL
Nummer 512/4
Artikel 1. - Worden in stand gehouden ....., de volgende uitvoeringsbesluiten ........
Koninklijk besluit van 21 september 1966 (V 1158 - Bull. 436) tot tijdelijke wijziging van het aanslagregime der meerwaarden ter versnelling van de economische reconversie en ontwikkeling van de steenkoolmijngebieden en van bepaalde andere gewesten die met ernstige en dringende problemen te kampen hebben (art. 1 van dit KB heeft art.9bis KB/WIB ingelast);
........
Koninklijk besluit van 17 februari 1967 (V 1172 - Bull. 440) tot aanduiding van de geografische zones waarbinnen de bepalingen van de wet van 14 juli 1966 van toepassing zijn;
........
Art. 2. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 1971.
Nummer 512/5
Het (thans opgeheven) art. 37 WIB liet de Koning toe, wanneer de economische omstandigheden zulks rechtvaardigden, de aanslag te verminderen van de niet krachtens de (toenmalige) art. 34 tot 36, WIB, vrijgestelde meerwaarden.
Art. 1, KB 21.9.1966, genomen in uitvoering van voornoemd art. 37, WIB, heeft art. 9bis ingevoegd in het KB/WIB.
Het KB 6.1.1971 houdende zekere voorlopige uitvoeringsmaatregelen van de W 30.12.1970 betreffende de economische expansie waarbij onder meer in stand worden gehouden, enerzijds, het KB 21.9.1966 dat, door een art. 9bis dat in het KB/WIB werd ingevoegd, de aanslagregeling van de meerwaarden vaststelde als voorgeschreven bij de W 14.7.1966 en, anderzijds, het KB 17.2.1967 houdende vaststelling van de ontwikkelingszones waarin de meerwaarden opnieuw belegd moeten worden, is voorlopig en voortaan zonder beperking van tijd, een uitvoeringsmaatregel van art. 15, § 2, W 30.12.1970 (zie Cass., 30.03.1978, PVBA Entreprises L. Tosar et Cie, Bull. 580 - blz. 137).
Ingevolge de opheffing van art. 37, WIB en de inlassing vaneen nieuw art. 445 WIB (thans art. 512, WIB 92) in de overgangsbepalingen, is art. 9bis KB/WIB, niet meer toepasselijk op de meerwaarden die verwezenlijkt zijn na 31 december 1980 of, voor belastingplichtigen die anders boekhouden dan per kalenderjaar, na de datum van afsluiting van het boekjaar waarvan het resultaat belastbaar is voor het aj. 1981.
Nummer 512/6
De tijdelijke vrijstelling (zie 512/7, derde gedachtenstreepje) van sommige meerwaarden, die gegrond is op de hiervoren aangehaalde wettelijke bepalingen, is een onderdeel van de door de wetgevende en uitvoerende machten geplande tijdelijke en exceptionele hulpverlening ter versnelling van de economische reconversie en ontwikkeling van de steenkoolmijngebieden en van bepaalde andere gewesten die met ernstige en dringende problemen te kampen hebben.
Nummer 512/7
De algemene strekking van art. 9bis, KB/WIB, verlengd door art. 1, KB 6.1.1971 (V 1318 - Bull. 483) en bij overgangsmaatregel tijdelijk in stand gehouden door art. 445, WIB (thans art. 512, WIB 92), kan als volgt worden samengevat :
- het niet-monetaire gedeelte van de meerwaarden, door ondernemingen als bedoeld in (het toenmalige) art. 20, 1°, WIB, verwezenlijkt bij de verkoop van gebouwde onroerende goederen, van outillage en van deelnemingen en portefeuillewaarden kan, indien die bestanddelen sedert meer dan vijf jaar vóór de vervreemding voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid werden gebruikt en de verkoopprijs binnen de gestelde termijn en onder de gestelde vormen wordt belegd, eveneens worden vrijgesteld;
- de "vastgoedhandelaars" worden van het genot van die vrijstelling uitgesloten;
- de bijzondere vrijstelling is niet meer van toepassing op de meerwaarden verwezenlijkt na 31 december 1980 of voor meerwaarden verwezenlijkt na de datum van afsluiting van het boekjaar waarvan het resultaat belastbaar is voor het aanslagjaar 1981 (geval van belastingplichtigen die anders dan per kalenderjaar boekhouden).
De belegging van de verkoopprijs moet gebeuren binnen een termijn, ingaand zes maanden vóór de aanvang van het belastbare tijdperk tijdens hetwelk de meerwaarde werd verwezenlijkt en verstrijkend ofwel op 31.12.1970, ofwel twaalf maanden na het einde van hetzelfde tijdperk.
Die belegging moet, in België, in de onderneming van de belastingplichtige worden gedaan en bestaan :
- ofwel uit onroerende goederen en outillage die hij bij de exploitatie van een nijverheids-, handels- of ambachtsonderneming gebruikt in de geografische zones als bedoeld in art. 3, W 14.7.1966, (V 1152 - Bull. 434), en opgesomd in art. 1, KB 17.2.1967, (V 1172 - Bull. 440);
- ofwel uit aandelen waarop is ingeschreven bij de oprichting of de kapitaalverhoging van Belgische aandelenvennootschappen (NV of VGA), waarvan de oprichting of de kapitaalverhoging de totstandbrenging of de uitbreiding van nijverheids-, handels- of ambachtsbedrijven in de "probleemgebieden" tot doel heeft (die aandelen moeten gedurende vijf jaar voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid gebruikt blijven op straffe van verlies van de vrijstelling).
Nummer 512/8
Gelet op het retrospectief belang van de maatregel, wordt niet dieper ingegaan op deze materie.