Parlementaire vraag nr. 776 van de heer Devlies van 07.02.2006
Beknopt Verslag, Kamercommissie Financiën, Com 842, blz. 11-13
Pensioenen en vervangingsinkomsten - Feitelijke vrijstelling - Fiscale inkomensval
VRAAG
De progressiviteit van de personenbelasting, vastgelegd in artikel 130 van het Wetboek van inkomstenbelastingen, zorgt ervoor dat wie meer verdient meer betaalt, maar ook netto meer overhoudt. Ik stel echter vast dat bij lage uitkeringen en lage lonen dit principe vaak wordt doorbroken. Door een kleine verhoging van het brutopensioen kan iemand bijvoorbeeld terechtkomen bij een lager nettopensioen. De minister heeft zijn administratie opdracht gegeven om deze zaak te onderzoeken. De administratie zou een aantal voorstellen geformuleerd hebben, maar de minister zou die uiteindelijk niet in overweging hebben genomen om budgettaire redenen.
Kan de minister toelichting geven bij de verschillende voorstellen om de onrechtvaardigheden weg te werken? Welke zijn de budgettaire problemen?
ANTWOORD (van de heer Reynders, vice-eerste minister en minister van Financiën)
Ik heb een aantal voorstellen geformuleerd die ertoe strekken op de overschrijding van het maximale inkomen waarop geen belasting verschuldigd is een bijkomende belastingvermindering toe te passen, die geleidelijk wordt afgebouwd. Ik heb geen budgettair probleem, wel budgettaire kosten die geraamd worden op 175 miljoen euro.
Ik ben bereid over dit alles verdere toelichting te geven in deze commissie, bijgestaan door mensen van mijn administratie.
Ik kan niet meer details geven over andere mogelijke voorstellen.
WEDERVRAAG (van de heer Devlies)
Ik zou wel graag inzage krijgen in de teksten van de voorstellen die door de administratie werden opgesteld.
WEDERANTWOORD (van de heer Reynders)
De voorstellen moeten eerst aan de regering worden voorgelegd. Het staat de heer Devlies natuurlijk vrij zelf een voorstel in te dienen. Ik kan toch niet naar het Parlement komen met alle voorstellen van mijn administratie?
ANTWOORD (van de voorzitter)
De minister kan natuurlijk moeilijk naar de Kamer komen met voorstellen die nog niet door de regering zijn goedgekeurd. We kunnen hier wel een debat houden over wetsvoorstellen. Als de heer Devlies een algemeen debat over deze problematiek wenst, dan ben ik bereid dat te organiseren in april.
WEDERVRAAG (van de heer Devlies)
In antwoord op een schriftelijke vraag liet de minister mij weten dat hij zijn administratie opgedragen had de zaak te onderzoeken en dat er ontwerpen waren opgesteld, maar dat de voorstellen van de minister niet in overweging genomen waren om budgettaire redenen. Het is dan toch niet ongepast om inzage te vragen in deze teksten, zodat de commissieleden het debat terdege kunnen voorbereiden.
WEDERANTWOORD (van de voorzitter)
De minister zou hier een aantal werkhypotheses kunnen uiteenzetten, maar we kunnen geen wetsontwerpen bespreken voor ze goedgekeurd zijn door de regering.
WEDERANTWOORD (van de heer Reynders)
De teksten moeten eerst door de regering en vervolgens door het parlement worden besproken, alvorens ze in het Belgisch Staatsblad kunnen worden bekendgemaakt. Ik heb zelf gezegd dat er wel degelijk een probleem bestaat en dat ik voorstellen wenste te formuleren. Dat heb ik dan ook gedaan; ze vertegenwoordigen een bedrag van 175 miljoen euro. Ik zal dit dossier regelmatig opnieuw ter sprake brengen. Teksten die nog niet door de regering zijn goedgekeurd, kan ik echter niet aan het parlement voorleggen.
VRAAG (van de voorzitter)
U bent echter wel bereid deel te nemen aan een algemene bespreking over deze aangelegenheid, onder meer op basis van de wetsvoorstellen.
WEDERANTWOORD (van de heer Reynders)
Dat spreekt voor zich.
MOTIES
Tot besluit van deze bespreking werden volgende moties ingediend.
Een motie van aanbeveling werd ingediend door de heren Carl Devlies en Hendrik Bogaert en luidt als volgt:
"De Kamer, gehoord de interpellatie van de heer Carl Devlies en het antwoord van de vice-eerste minister en minister van Financiën, vraagt de minister het Parlement de ontwerpen van tekst, zijn voorstellen en budgettaire berekeningen over te maken, die hij aan de regering heeft voorgelegd als oplossing voor de onrechtvaardige taxaties in hoofde van (brug)gepensioneerden, werklozen en andere uitkeringsgerechtigden." Een eenvoudige motie werd ingediend door mevrouw Annemie Roppe en door de heren Luc Gustin, Luk Van Biesen en Jacques Chabot. Over de moties zal later worden gestemd.