Parlementaire vraag nr. 12957 van de heer Luk Van Biesen van 04.10.2016

Mondelinge parlementaire vraag nr. 12957 van de heer Luk Van Biesen dd. 04.10.2016

Kamer, Integraal verslag – Commissie voor de Financiën, 2015-2016, CRIV 54 COM 501 dd. 04.10.2016, blz. 5

Ecocheques

VRAAG (van de heer Luk Van Biesen)

Mijnheer de minister, artikel 38, § 1, 25° van het WIB bepaalt dat de voordelen die bestaan uit een tussenkomst door de werkgever of onderneming in de vorm van maaltijdcheques, sport-, cultuur- of ecocheques die beantwoorden aan de in artikel 38/1 vermelde voorwaarden, vrijgesteld zijn van belastingen. Ik hoef u daar niet aan te herinneren. De bijlage bij het koninklijk besluit van 28 april 2015 bevat de lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden. Uit die bijlage blijkt dat ecocheques kunnen gebruikt worden voor de aankoop en plaatsing van producten voor huishoudelijk gebruik waarmee hernieuwbare energie kan worden opgewekt, namelijk fotovoltaïsche panelen, zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen en windturbines, inclusief meters en omvormers om die producten aan het elektriciteitsnet te koppelen. Vandaag zijn er heel wat energiecoöperaties actief die zich richten op de bevordering van een duurzame energievoorziening. De energiecoöperaties hebben meestal de vorm van een cvba, waarvan het wettelijk kader bepaald wordt door het Wetboek van vennootschappen. De energiecoöperaties zijn in de regel erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie. Dat impliceert onder andere dat het dividend op het maatschappelijk kapitaal dat wordt uitgekeerd aan de vennoten, niet hoger mag zijn dan 6 % van de nominale waarde, na aftrek van de onroerende voorheffing. De eerste schijf van 190 euro van dividenden van de door de Nationale Raad voor de Coöperatie erkende coöperatieve vennootschappen wordt niet beschouwd als inkomsten van roerende goederen en kapitalen. De vrijstelling van 190 euro geldt per belastingplichtige. Heel wat mensen die over ecocheques beschikken, hebben reeds investeringen gedaan in hernieuwbare energie in de eigen woning. Bijgevolg kunnen ze dergelijke investeringen aan hun woning niet meer uitvoeren. Mogen ecocheques bijgevolg gebruikt worden om aandelen te verwerven van energiecoöperaties? Indien niet, bent u bereid het koninklijk besluit van 28 april 2015 ter zake te wijzigen, zodat men wel aandelen van energiecoöperaties kan verwerven?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

Mijnheer Van Biesen, wat uw eerste vraag betreft, ecocheques mogen vandaag niet worden gebruikt om aandelen van energiecoöperaties of coöperatieven te verwerven. De fiscale voorwaarden bepalen namelijk dat ecocheques, om een vrijgesteld voordeel uit te maken, slechts mogen worden aangewend voor de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter, zoals bedoeld in de cao die werd gesloten in de Nationale Arbeidsraad. Aandelen van energiecoöperaties zijn niet opgenomen in de huidige gecoördineerde lijst van producten en diensten die met ecocheques mogen worden aangekocht. Wat uw tweede vraag betreft, de sociale gesprekspartners verbinden zich ertoe, overeenkomstig artikel 4 van cao nr. 98, jaarlijks na te gaan of de lijst van ecologische producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangekocht, moet worden aangevuld of niet. Op 26 januari 2016 werd in de Nationale Arbeidsraad cao nr. 98quater gesloten. Het koninklijk besluit van 13 mei 2016 heeft die cao algemeen bindend verklaard. Ik kan dus niet anders dan besluiten dat dit niet tot mijn bevoegdheden behoort.

Luk Van Biesen : Mijnheer de minister, ik begrijp dat de mogelijkheid in een cao moet worden opgenomen, maar wordt er een initiatief genomen om de vraag ter zake voor te leggen bij de volgende bespreking in 2017? Dat lijkt mij interessant, want de ecocheques zijn volgens mij een goed instrument, dat vandaag echter nog zelden echt nuttig kan worden gebruikt. Ik wil u vragen om de vraag voor te leggen, zodat bij de volgende bespreking volgend jaar de cao in die zin kan worden aangepast.