Parlementaire vraag nr. 9251 van de heer Roel Deseyn van 02.03.2016

Mondelinge parlementaire vraag nr. 9251 van de heer Roel Deseyn dd. 02.03.2016

Kamer, Integraal verslag – Commissie voor de Financiën, 2015-2016, CRIV 54 COM 355 dd. 02.03.2016, blz. 24

Het begrip flexiloon

VRAAG (van de heer Deseyn)

Na de aanpassing die wij in december via de programmawet hebben doorgevoerd, is er wat discussie in de gespecialiseerde fiscale pers zal ik maar zeggen. Hoe zit het met de voordelen die worden toegekend? Worden die al dan niet belast? In het bijzonder kan men denken aan een bedrijfswagen. Wij lezen immers: “alle vergoedingen, premies en voordelen van welke aard ook, worden vrijgesteld”. Met zou kunnen stellen, iemand die een bedrijfswagen krijgt, het is niet denkbeeldig met een flexiloon…Maar het zou ertoe kunnen leiden dat jobs oneindig worden opgesplitst met fiscale voordelen enzovoort. De interpretatie en uw antwoord is niet onbelangrijk voor de praktijk. Volstaat het om naar de initiële memorie van het begrip flexiloon te verwijzen, een begrip dat eigenlijk niet meer bestaat want wij hebben de tekst vervangen? Of is er nu inderdaad een ruimere vrijstelling door de laatste tekstversie die eigenlijk vrij ondubbelzinnig is. Of komt er een aanpassing van de kant van de regering om het onbedoeld effect van de vrijstelling van bijvoorbeeld een bedrijfswagen te voorkomen? Dat is de kern van het probleem.

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

Mijnheer Deseyn, artikel 38, § 1, eerste lid, van het Wetboek van Inkomstenbelasting zoals gewijzigd met de programmawet van 26 december 2015, stelt de bezoldigingen betaald of toegekend in uitvoering van de flexijobarbeidsovereenkomst vrij. Voor de omschrijving van die bezoldiging moet worden gekeken naar de sociale bepalingen die inderdaad duidelijk stellen dat daar enkel het flexiloon en flexivakantiegeld onder vallen. Alle voordelen die op het sociaal vlak zijn uitgesloten uit het loonbegrip vallen daar niet onder, met inbegrip van vergoedingen waarvoor een bijzondere bijdrage geldt zoals voordelen met betrekking tot bedrijfsvoertuigen. De verantwoording daarvoor is terugvinden in de verwijzingen die worden vermeld in artikel 3, nr. 2, van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken.

Roel Deseyn : Ik denk dat het antwoord belangrijk is voor de praktijk omdat men valt over de passage “alle vergoedingen, premies en voordelen”. U zegt dat er moet gerefereerd worden aan een andere rechtsbasis om dat correct te interpreteren, waarvan akte.