Parlementaire vraag nr. 926 van mevrouw Leen Dierick van 11.03.2022

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2021-2022, QRVA 55/082 d.d. 05.04.2022, blz. 121

Influencers - Fiscale regels

VRAAG (van mevrouw Dierick)

Uit informele gesprekken met influencers is het me duidelijk geworden dat zij problemen ervaren met de huidige onduidelijke en onzekere fiscale regelgeving. In het verleden wilde u reeds overwegen om een gerichte communicatiecampagne te lanceren over de fiscale aandachtspunten voor influencers.

1. Hoe staat het met de uitrol van deze communicatiecampagne naar influencers toe? Wanneer zal deze worden gelanceerd? Hoe zal deze campagne eruit zien en via welke (sociale) mediakanalen zal deze gebeuren? Hoeveel budget trekt u uit voor deze campagne? Zullen de fiscale aandachtspunten voor influencers ook raadpleegbaar zijn op de website van de FOD Financiën?

2. Vandaag bestaat er geen specifieke activiteitencode (NACEBEL-code) voor influencers. Acht u het opportuun zulke code in het leven te roepen? Indien ja of neen, kunt u uw visie toelichten?

3. Alle artikelen, producten, koopwaren of andere diverse goederen die influencers ontvangen in het kader van de prestaties van influencers worden beschouwd als baten en zijn als zodanig belastbaar. Hoe dient de influencer gratis aangeboden producten te waarderen om deze dan ook correct aan te geven? Hoe verloopt de controle door de FOD Financiën op de aangifte van goederen en hoe waardeert de FOD Financiën de aangegeven goederen?

4. Hoeveel controles werden in de afgelopen vijf jaar, per jaar door de FOD Financiën uitgevoerd bij influencers in het algemeen en met betrekking tot het al dan niet aangeven van ontvangen goederen in kader van hun prestaties?

5. Hoeveel inbreuken werden jaarlijks, in deze periode door de FOD Financiën vastgesteld bij influencers?

6. Kunt u een top vijf bezorgen van de soorten inbreuken?

7. Welke en hoeveel sancties heeft de FOD Financiën in de afgelopen vijf jaar, per jaar opgelegd aan influencers?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

1. De FOD Financiën voorziet bij de start van de aangifteperiode in de personenbelasting 2022 (dus tegen eind april 2022) een communicatie te lanceren. We voorzien een specifieke rubriek voor influencers op de website van de FOD Financiën en we maken daarvoor publiciteit via onze sociale media-kanalen. Qua budget moeten de noden nog meer specifiek bepaald worden. Ter info: de Vlaamse Gemeenschap, die werkt aan een "influencer code", zal daarin ook de link leggen naar deze informatie.

2. De NACE-BEL codes worden niet beheerd door FOD Financiën. Deze codes worden toegekend door de Rijksdienst voor sociale zekerheid.

3. Anders dan in geld verkregen voordelen van alle aard worden overeenkomstig de bepalingen van artikel 36, eerste lid, WIB 92, voor de werkelijke waarde bij de verkrijger ervan aangerekend. Het voordeel moet dus in principe worden vastgesteld in verhouding tot de waarde die het heeft bij de begunstigde. Daarbij geldt als stelregel dat de waarde van het voordeel gelijk is aan het bedrag dat de verkrijger in normale omstandigheden zou moeten besteden om een dergelijk voordeel te verkrijgen. De kostprijs voor de verstrekker is in principe van ondergeschikt belang. Een actie "Influencers" is in voorbereiding maar er werden nog geen dossiers geselecteerd voor onderzoek.

4. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft na een gerichte selectie acht dossiers opgestart, vier in 2019, twee in 2020 en twee in 2021. In drie dossiers is de belastbare basis verhoogd met ongeveer 750.000 euro en worden belastingen en verhogingen gevorderd ten bedrage van ongeveer 400.000 euro.

5. De vorderingen van BBI zijn in twee dossiers gesteld in 2019, voor het derde dossier in 2020.

6. Voor de BBI is nog niet mogelijk om een top vijf van de inbreuken mee te delen. Het gaat om (i) het niet aangeven van de inkomsten afkomstig van de Big Tech, waar nog veel onduidelijkheid heerst gezien er wordt gewerkt met een systeem van self-billing. Medewerking van de Big Tech bedrijven is in dit soort onderzoeken noodzakelijk en niet altijd vanzelfsprekend. Of (ii) inkomsten uit reclamewerk die wel worden aangegeven, maar verkeerdelijk als auteursrechten (roerende inkomsten) en niet als een beroepsinkomen. Tot slot (iii) wordt nog een onderzoek gevoerd naar het gebruik van een buitenlandse postbusvennootschap.

7. De BBI heeft nu toe enkel belastingverhogingen van 10 % toegepast, aangezien er geen frauduleus opzet was of kon worden aangetoond. Elk dossier is anders en moet steeds op de feiten worden beoordeeld.