Parlementaire vraag nr. 1331 van de heer Wouter Vermeersch van 31.01.2023

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2022-2023, QRVA 55/104 d.d. 28.02.2023, blz. 206


De belasting op steekpenningen

VRAAG (van de heer Vermeersch)

Het blijkt dat een voormalig lid van het Europees Parlement, hoofd van een ngo, heeft toegegeven grote bedragen te hebben ontvangen van buitenlandse staten. Hij zou een overeenkomst met de rechtbank hebben ondertekend en de som van een miljoen euro werd in beslag genomen. Volgens vaste rechtspraak zijn inkomsten uit illegale activiteiten net zoals andere inkomsten belastbaar: de CIR 1992 maakt geen onderscheid tussen legale en illegale transacties en moet dus in beide gevallen op dezelfde wijze worden toegepast (Cass., 10 april 1974, Pas., 1974, I, blz. 831; Cass., 18 maart 1976, JDF, 1976, blz. 262; Cass., 21 mei 1982, Arr.Cass., 1981-82, blz. 1441; Cass., 16 oktober 1997, FJF, 1997, nr. 97/274). 1. Hoe moeten de als steekpenningen ontvangen bedragen (winst, beloning, diverse inkomsten, enz.) worden belast? 2. Kunnen de door de rechter in beslag genomen bedragen worden beschouwd als aftrekbare beroepskosten in de zin van artikel 49 WIB 92? Zo ja, wanneer zijn deze kosten aftrekbaar? 3. Wanneer deze bedragen niet spontaan bij de belastingdienst zijn aangegeven, moet de overheid dan een belastingverhoging toepassen? Zo ja, is dit een onjuiste aangifte met of zonder de bedoeling belasting te ontduiken? 4. Kan in het geval van geld dat in het kader van corruptie is ontvangen, het bedrag van de belastingverhoging worden verminderd indien de belastingplichtige actief samenwerkt met de belastingdienst?

ANTWOORD (Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding en de Nationale loterij)

De als steekpenningen ontvangen bedragen maken bij de verkrijger alleszins een belastbaar inkomen uit. Gelet op het gegeven dat in casu de steekpenningen worden ontvangen in het kader van het mandaat van Europees parlementslid zullen deze in de regel worden aangemerkt als een belastbare baat in de zin van artikel 27 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92). De in beslag genomen bedragen zijn niet als beroepskosten aftrekbaar. Zonder uitspraak te kunnen doen over een concreet dossier, kan ik u in het algemeen bevestigen dat het niet in de aangifte opnemen van belastbare inkomsten betekent dat de aangifte onvolledig of onjuist is en dat deze overtreding de administratie toelaat om een belastingverhoging toe te passen op de belastingen verschuldigd op het niet-aangegeven inkomstengedeelte. Het bedrag van de belastingverhoging wordt vastgesteld rekening houdend met de principes opgenomen in artikel 444 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 92 en met het percentage bepaald volgens de aard, de ernst en de rang van de overtreding overeenkomstig een schaal vastgelegd bij koninklijk besluit. De ernst van deze overtreding (met of zonder de bedoeling belasting te ontduiken) wordt vastgesteld rekening houdend met de feitelijke omstandigheden waarin die overtreding is begaan.