Parlementaire vraag nr. 5 van de heer Georges Gilkinet van 29.07.2010

Parlementaire vraag nr. 5 van de heer Georges Gilkinet dd. 29.07.2010

Terugbetaling van belastingen

Personenbelasting

Echtscheiding

VRAAG

In geval van teruggave aan de belastingplichtige door de Staat, is de normale procedure dat het teveel aan personenbelasting enkele weken of maanden na verzending van het aanslagbiljet wordt terugbetaald. Men heeft mij een geval gemeld van een teruggave die blijft aanslepen: de datum van uitvoerbaarverklaring is ruimschoots overschreden, de terugbetaling had in juli 2009 moeten gebeuren en tot vandaag is er geen teruggave geweest ondanks de talrijke contacten die de belastingplichtige sinds de maand augustus 2009 met de administratie gehad heeft. De toestand wordt nog erger want de belastingplichtige in kwestie heeft hoegenaamd geen antwoord kunnen krijgen van de administratie: de administratie heeft geen enkele van zijn mails beantwoord, de telefoontjes en bezoeken aan het gewestelijk bureau van Financiën hebben het probleem niet kunnen oplossen, en zelfs de identificatie van het probleem lijkt vrij onduidelijk (de administratie poneerde dat de vertraging te wijten is aan de scheiding van de belastingplichtige van haar echtgenoot terwijl ze toch een gemeenschappelijke rekening behouden hadden met het oog op terugbetaling).

1. a) Kan een scheiding aanleiding zijn voor een vertraging in de teruggave van de personenbelasting? b) Welke informatie wordt in dat geval aan de betrokken belastingplichtigen bezorgd? c) Hoe kan men zulk dossier uit de impasse halen?

2. a) Bevestigt u dat sommige invorderingskantoren (in dit geval dat van Luik) een beleid voeren waarbij ze telefonische oproepen slechts twee halve dagen per week beantwoorden? b) Wat vindt u daarvan? c) Zou het niet goed zijn de belastingplichtige een efficiënter telefonisch meldpunt te bieden?

3. Hoe lang is de gemiddelde termijn tussen de datum van uitvoerbaarverklaring van de rol en de effectieve betaling aan de belastingplichtige in geval van teruggave van de personenbelasting?

4. a) Zullen er verwijlintresten betaald worden op de aan de belastingplichtige verschuldigde bedragen? b) Hoe lang moet de vertraging daarvoor duren?

5. a) Welke procedure bestaat er voor de afhandeling van de klachten in verband met achterstallige teruggave? b) Hoeveel werden er sinds 2005 ingediend?

6. a) Hoeveel dossiers met betrekking tot de teruggave van personenbelasting voor de inkomsten van 2007 en vorige jaren wachten nog op afhandeling? b) Voor welk globaal bedrag? c) Door wie en hoe worden ze dan afgehandeld?

7. a) Worden de vertragingen bij de teruggave en de redenen voor die vertraging door de fiscus systematisch geïdentificeerd? b) Via welke procedure? c) Hoe wordt de opvolging ervan verzekerd?

8. Wat is de meest efficiënte mogelijkheid tot beroep voor een belastingplichtige die zo'n situatie moet ondergaan?

ANTWOORD

1. Voor de terugbetalingen in de personenbelasting, die na de datum van de feitelijke scheiding van belastingplichtigen overeenkomstig de bepalingen van artikel 126 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 nog op naam van beide echtgenoten of wettelijk samenwonenden worden gevestigd, wordt aan elke echtgenoot of wettelijk samenwonende een exemplaar van het aanslagbiljet toegezonden. Tevens ontvangt elke echtgenoot of wettelijk samenwonende kort daarna een brief waarmee zij hun keuze in verband met de verdeling en vereffening van de teruggave aan het ontvangkantoor der directe belastingen kunnen kenbaar maken. Daarbij hebben betrokkenen de keuze tussen een terugbetaling volgens een onderling akkoord tussen beide rechthebbenden, enerzijds, of de terugbetaling volgens het fiscaal aandeel, berekend op basis van de inkomsten van elk der deelgenoten, anderzijds. Bij gebrek aan een tijdig of een eensluidend antwoord van één of beide rechthebbenden, wordt het dossier voor verdere afhandeling overgedragen aan de diensten van de Rekenplichtige der Geschillen van de Administratie van de Thesaurie, die vanaf dan bevoegd is voor de uitbetaling. Elke informatie die nadien nog bij het ontvangkantoor directe belastingen, of bij de gewestelijke directie invordering, toekomt wordt voor verdere behandeling doorgezonden aan de voornoemde Rekenplichtige. Deze ambtenaar neemt eveneens steeds zelf initiatieven met het oog op de vereffening van de hem toevertrouwde sommen.

2. a) Het klopt inderdaad dat sommige comptabiliteitsdiensten, die in het bijzonder met de vereffening van de terugbetalingen zijn belast binnen sommige gewestelijke directies, meer bepaald te Luik, slechts twee halve dagen per week voor het publiek bereikbaar zijn. Een telefonisch antwoordapparaat, dat reeds sinds vele jaren gebruikt wordt, deelt niettemin de openingsuren van de kantoren, het e-mailadres, het postadres en de referenties van de betreffende dienst aan de oproeper mede. b) Deze beperkte bereikbaarheid is te verantwoorden door de druk en door de beperkte beschikbaarheid waarover de agenten van deze dienst beschikken, die eveneens andere belangrijke boekhoudkundige taken te vervullen hebben, zoals het nazien van de verschillende boekhoudkundige stukken en uitgavestukken binnen de gewestelijke directie of de collecte en een juiste globalisering van de belastingen en de aanvullende belastingen, met het oog op een juiste en tijdige toekenning aan de verschillende rechthebbende machten, zoals bijvoorbeeld de Gewesten en de gemeenten. c) Ik acht het nuttig er aan te herinneren dat antwoorden met betrekking tot moeilijkheden bij de vereffening van teruggaven, naast de beschikbaarheid van het telefonisch antwoordapparaat op de dienst comptabiliteit van de gewestelijke directie te Luik, tevens kunnen verstrekt worden door het Contactcenter waarvan het telefoonnummer (0257/25757) vermeld staat op het aanslagbiljet.

3. De terugbetalingen inzake personenbelastingen worden, behoudens in de gevallen waarbij ze om bijzondere redenen niet onmiddellijk of rechtstreeks aan de in het kohier vermelde personen kunnen worden betaald, steeds vereffend vóór het einde van de tweede maand die volgt op de maand van de vestiging van de terugbetaling.

4. Er kunnen slechts moratoriuminteresten worden toegekend indien de bepalingen van de artikelen 418 en 419 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 dit daadwerkelijk toelaten, of schadevergoedende interesten, indien de vertraging van de teruggave te wijten is aan een fout van de Administratie. In elk geval is het aangewezen dat de verzoeker uitdrukkelijk om de toekenning van de interesten verzoekt. De bevoegde ambtenaren zullen als dan zijn verzoek, geval per geval, aan de vigerende wettelijke bepalingen aftoetsen en, indien wettelijk mogelijk, hem de interesten, waarop hij zou recht hebben, toekennen.

5. a) Zoals hiervoor reeds onder punt 1. is medegedeeld, worden alle terugbetalingen die, om welke reden dan ook, niet binnen de normale vereffeningstermijn kunnen betaald worden, voor verder gevolg overgedragen aan de Rekenplichtige der Geschillen van de Administratie van de Thesaurie. Elke klacht of vraag om informatie die nadien nog bij het ontvangkantoor directe belastingen, of bij de gewestelijke directie invordering, toekomt wordt voor verdere behandeling doorgezonden aan de voornoemde Rekenplichtige. b) De administratie houdt hiervan geen statistieken bij.

6. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal dossiers, per kalenderjaar, dat door de Rekenplichtigen der Geschillen van de Administratie der Thesaurie voor behandeling werd ontvangen, alsook het saldo in aantal en percentuele verdeling dat momenteel nog in behandeling is.

Nombre Solde
- - %
Aantal Saldo
2000 54 915 174 0,32 %
2001 77 550 231 0,30 %
2002 71 114 424 0,60 %
2003 75 055 947 1,26 %
2004 76 243 8 288 10,87 %
2005 62 475 6 189 9,91 %
2006 78 839 7 848 9,95 %
2007 92 436 10 311 11,15 %
2008 86 729 14 390 16,59 %

7. a) en b) Alle terugbetalingen die op de normale vereffeningsdatum niet kunnen worden uitbetaald en derhalve aan de Rekenplichtige der Geschillen worden overgedragen (zie hiervoor) worden gecatalogeerd volgens hun specifieke "aard". Benevens het geval "scheiding" worden de overige gevallen gecatalogeerd als: "beslag", "mandataris/volmacht", "nalatenschap", "faling", "buitenland", "ambtshalve geschrapt" en "schuldenregeling". c) De voornoemde ambtenaar ontvangt hiertoe de nodige informatie en staat in voor de verdere behandeling.

8. Het specifieke geval dat het geachte lid beoogd zou een van de gevallen kunnen zijn die zich begin 2009 heeft voorgedaan ingevolge een technisch incident bij de inkohiering van een reeks aanslagen op naam van feitelijk gescheiden personen en waarbij ten onrechte een rekening van een van hen werd weerhouden. Voor deze gevallen werden aan de diensten bijzondere richtlijnen verstrekt. Indien u mij de identiteit van de belastingplichtige laat weten zal ik mijn administratie verzoeken u de stand van zaken van het dossier mede te delen.