Parlementaire vraag nr. 310 van mevrouw Sophie Wilmès van 28.04.2015

Parlementaire vraag nr. 310 van mevrouw Sophie Wilmès dd. 28.04.2015

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2014-2015, QRVA 54/029 dd. 15.06.2015, blz. 65

Woon-werkverkeer. - Verplichtingen en aansprakelijkheid van de werkgever. - Attest

VRAAG (van mevrouw Wilmès)

De vergoedingen die een werkgever betaalt of toekent aan zijn personeel voor het woon-werkverkeer, zijn normaal gezien belastbaar loon. Overeenkomstig artikel 38, § 1, eerste lid, 9° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 kunnen die vergoedingen echter geheel of gedeeltelijk worden vrijgesteld voor de werknemers wier beroepskosten overeenkomstig artikel 51 van hetzelfde Wetboek forfaitair worden bepaald. Het voorgaande heeft eveneens een weerslag op de inhouding van de bedrijfsvoorheffing.

1. De werkgever moet niet optreden als belastingcontroleur. Hoe kan hij er zeker van zijn dat zijn personeelslid zijn reële kosten niet zal bewijzen, ook al bevestigt die zulks schriftelijk?

2. Volstaat zo een verklaring op eer?

3. Bestaat er een wettelijke basis op grond waarvan de werkgever een schriftelijke bevestiging kan eisen?

4. Welke aansprakelijkheid draagt de werkgever, als schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing, in voorkomend geval indien zijn werknemer zijn afspraak achteraf niet nakomt?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

1.Het is slechts onder de voorwaarde dat de werknemer schriftelijk aan zijn werkgever bevestigt dat hij bij de aangifte van zijn inkomsten voor het betrokken jaar geen aanspraak zal maken op zijn werkelijke beroepskosten en mits uiteraard ook aan de andere vereiste voorwaarden voldaan is, dat de werkgever de door het geachte lid bedoelde vergoedingen mag onttrekken aan de inhouding van bedrijfsvoorheffing . De werkgever moet niet nagaan of de werknemer woord heeft gehouden.

2. Een dergelijke verklaring op erewoord volstaat.

3. De bedoelde schriftelijke bevestiging is bepaald in hoofdstuk I, afdeling 1, 1.3, C, van de bijlage III van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 zoals laatst gewijzigd door bijlage van het koninklijk besluit van 10 december 2014 tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de bedrijfsvoorheffing (Belgisch Staatsblad van 16 december 2014 - Tweede editie).

4. Ingeval de werknemer achteraf zijn engagement niet zou nakomen, draagt de werkgever geen verantwoordelijkheid.