Parlementaire vraag nr. 823 van de heer Steven Matheï van 21.01.2022

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2021-2022, QRVA 55/078 d.d. 25.02.2022, blz. 164

Zorgovereenkomst. - Fiscale behandeling vergoedingen

VRAAG (van de heer Matheï)

Een zorgovereenkomst is een overeenkomst waarbij een persoon, meestal een familielid, zich verbindt om bepaalde zorgen te verstrekken aan een zorgbehoevende persoon. Deze zorgen kunnen zeer uiteenlopend zijn: boodschappen doen, klusjes doen, zorgen voor het vervoer van de bejaarde persoon, de medische kosten beheren, enz. In de zorgovereenkomst wordt een inventaris gemaakt van al deze zorgtaken. Aan iedere taak kan een bepaalde vergoeding worden gekoppeld. In deze zorgovereenkomst kan men ook bepalen hoe en wanneer deze vergoedingen betaald zullen worden. Zo kan men onderhandse afspraken maken of het bij de notaris laten vastleggen. Ook kunnen afspraken rond onmiddellijke of latere betaling opgenomen worden in de zorgovereenkomst. Deze vergoeding in het kader van een zorgovereenkomst kan tot doel hebben de gemaakte kosten terug te betalen of effectieve prestaties van de zorgverstrekker te compenseren. Wat betreft de vergoeding in het kader van de terugbetaling van kosten verduidelijkte de Dienst Voorafgaande beslissingen of de zogenaamde rulingdienst in voorafgaande beslissing nr. 2021.0001 van 2 maart 2021 dat de maandelijkse financiële tegemoetkoming die een aanvrager ontving om de opvang en zorg van haar vader op zich te nemen niet belastbaar was als een beroepsinkomen op grond van artikel 23, §1, Wetboek van de Inkomstenbelastingen (WIB) 92, noch als een divers inkomen op grond van artikel 90, eerste lid, 1°, WIB 92. Een loutere terugbetaling van de kosten zou bijgevolg niet onderworpen worden aan de personenbelasting. Naast de terugbetaling van de kosten kunnen via een vergoeding in het kader van een zorgovereenkomst ook de effectieve prestaties van de zorgverstrekker gecompenseerd worden.

1. a) Hoe worden deze vergoedingen in het kader van een zorgovereenkomst fiscaal behandeld?

b) Hoe worden terugbetalingen van de kosten in het kader van een zorgovereenkomst fiscaal behandeld?

c) Hoe worden vergoedingen om effectieve prestaties in het kader van een zorgovereenkomst te compenseren fiscaal behandeld?

2. Dringen wetgevende initiatieven zich op? Zo ja, welke en plant u hiertoe initiatief te nemen? Zo nee, waarom niet?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

1. Bij gebrek aan specifieke fiscale bepalingen, gelden ter zake de algemene principes. Wanneer de zorgovereenkomst louter voorziet in de terugbetaling van kosten die de zorgverstrekker in het kader van een zorgovereenkomst heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld de terugbetaling van boodschappen, maken die terugbetalingen in hoofde van deze laatste geen belastbare inkomsten uit. Vergoedingen om effectieve prestaties in het kader van een zorgovereenkomst te compenseren maken in principe belastbare beroepsinkomsten uit. De in de zorgovereenkomst opgenomen prestaties veronderstellen immers een repetitief karakter. Indien het daarentegen zou gaan om een occasionele of toevallige prestatie dan maakt de vergoeding daarvoor in principe een belastbaar divers inkomen uit.

2. Ik ben niet van plan om een wettelijk initiatief te nemen om specifiek de fiscale behandeling van vergoedingen in het kader van een zorgovereenkomst te regelen. De hiervoor vermelde algemene principes volstaan.