Parlementaire vraag nr. 732 van de heer Steven Matheï van 23.11.2021

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2021-2022, QRVA 55/072 d.d. 16.12.2021, blz. 159

Fiscale steunmaatregelen noodweer

VRAAG (van de heer Matheï)

Ons land werd hard getroffen door het noodweer van midden juli 2021. U heeft reeds verschillende maatregelen genomen om de slachtoffers van het noodweer te ondersteunen, zodat zij in deze moeilijke omstandigheden hun leven stap voor stap opnieuw kunnen opnemen en heropbouwen (bijv. btw-verlaging van 21 % naar 6 % voor de sloop en heropbouw van door noodweer getroffen woningen, verhoging van het plafondbedrag voor schenkingen van vennootschappen van 500.000 euro tot 2.500.000 euro en de fiscale aftrekbaarheid van giften in geld aan regionale rampenfondsen). De afgelopen weken en maanden trokken duizenden hulpverleners naar de door het noodweer getroffen regio's. Heel wat private initiatieven werden opgezet om hulpgoederen in te zamelen en/of om ter plaatse te gaan helpen bij de heropbouw. Vele particulieren (natuurlijke personen) en vennootschappen verspreid over heel België, droegen rechtstreeks hun steentje bij door bijv. hun bedrijfsgebouwen en wagenpark ter beschikking te stellen voor de inzameling en het vervoer van de hulpgoederen, door het gratis inzetten van het personeel, door de terbeschikkingstelling van bedrijfsmachines en werkmateriaal en zelfs door de aanwending van allerhande voorraadgoederen (onder meer sanitaire installaties, huishoudtoestellen, materialen, enz.), om ter plaatse te gebruiken bij de heropbouw. Tal van werkgevers beslisten bovendien om hun getroffen werknemers in de regio rechtstreeks te helpen en/of financieel te ondersteunen. Aan deze acties hangt er voor de ondernemingen wel een aanzienlijk kostenplaatje. Als tegemoetkoming voorzag u dat ondernemingen voor dit kalenderjaar een verhoogde fiscale aftrek van 2.500.000 euro (in plaats van 500.000 euro) in de inkomstenbelastingen kunnen genieten. Dit geldt enkel voor giften in geld aan erkende instellingen. Voor individuele hulp, in natura dan wel in geld, rechtstreeks verleend aan de getroffenen en/of aan andere dan de eerder bedoelde erkende instellingen, is er echter momenteel niets voorzien in de fiscale wetgeving. Volgens de algemene fiscale regels moeten de kosten in verband met deze uitzonderlijk geboden hulp in principe zelfs beschouwd worden als een verworpen uitgave, belastbaar in hoofde van de werkgever (artikel 53, 14° WIB92).

1. Kunnen ondernemingen de kosten die met deze individuele en rechtstreekse hulp gepaard gaan, in toepassing van artikel 49 WIB92, als een fiscaal aftrekbare bedrijfskost in aftrek brengen in de personenbelasting respectievelijk de vennootschapsbelasting, dan wel in de belasting der niet-inwoners en worden deze kosten dus uitzonderlijk niet als een verworpen uitgave beschouwd?

2. Dienen er bijzondere formaliteiten te worden nageleefd ter staving van de fiscale aftrekbaarheid van deze beroepskost?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

Als een werkgever individuele en rechtstreekse hulp verleent aan werknemers die door het noodweer van juli 2021 zijn getroffen en die hulp als een vrijgesteld sociaal voordeel bedoeld in artikel 38, § 1, eerste lid, 11°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) kan worden beschouwd, kunnen de daarvoor gemaakte kosten volgens artikel 53, 14°, van het WIB 92 niet als beroepskosten worden aangemerkt. Als de verleende hulp voor de getroffen werknemers niet als een vrijgesteld sociaal voordeel, maar als een belastbaar voordeel van alle aard moet worden aangemerkt, zijn de kosten als beroepskosten aftrekbaar op voorwaarde dat ze worden verantwoord door individuele fiches en een samenvattende opgave bedoeld in artikel 57, eerste lid, 2°, van het WIB 92. Als een onderneming individuele en rechtstreekse hulp verleent ten voordele van andere slachtoffers van het bovenbedoelde noodweer kunnen de daarvoor gemaakte kosten niet als aftrekbare beroepskosten worden beschouwd aangezien niet is voldaan aan de in artikel 49, eerste lid, van het WIB 92 gestelde voorwaarde dat de kosten zijn gedaan of gedragen om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.