Parlementaire vraag nr. 839 van de heer Wouter Vermeersch van 27.01.2022

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2021-2022, QRVA 55/081 d.d. 28.03.2022, blz. 125

Fiscale behandeling assistentiewoningen en dienstenflats

VRAAG (van de heer Vermeersch)

Tijdens belastingcontroles houden niet alle controleurs er dezelfde mening op na over assistentiewoningen en dienstenflats.

1. Een eigenaar (natuurlijke persoon) van een erkende assistentiewoning is verplicht om het beheer af te staan aan een beheersinstantie onder de vorm van een vzw, die dan een huurder zoekt en met die huurder een huurovereenkomst afsluit. Hoe dient de eigenaar het inkomen uit deze erkende assistentiewoning aan te geven in zijn personenbelasting? Dient het kadastraal inkomen aangegeven te worden in de code 106 van de aangifte of is het vrijgesteld op basis van artikel 12, § 1 WIB 1992 (verhuur aan andere soortgelijke weldadigheidsinstellingen)?

2. Een eigenaar (natuurlijke persoon) van een erkende assistentiewoning is verplicht om het beheer af te staan aan een beheersinstantie onder de vorm van een nv, die dan een huurder zoekt en met die huurder een huurovereenkomst afsluit. Hoe dient de eigenaar het inkomen uit deze erkende assistentiewoning aan te geven in zijn personenbelasting?

3. Zijn voorgaande antwoorden dezelfde als het gaat om niet-erkende assistentiewoningen in plaats van erkende assistentiewoningen?

4. Bij aankoop van een assistentiewoning wordt door de bouwheer een huurgarantie bedongen, waardoor de eigenaar (natuurlijke persoon), ingeval de woning niet verhuurd wordt binnen een bepaalde termijn, toch een inkomen ontvangt. Die huurgarantie wordt uitbetaald door de bouwheer aan de beheersinstantie, die deze op haar beurt uitbetaalt aan de eigenaars van de niet-verhuurde woningen. Is deze huurgarantie belastbaar in hoofde van de eigenaar? En zo ja, hoe dient de eigenaar (natuurlijke persoon) dat inkomen aan te geven in zijn personenbelasting?

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)

1 en 2. In beide gevallen is de eigenaar (natuurlijke persoon) van een erkende assistentiewoning verplicht om het beheer af te staan aan een beheersinstantie. De beheersinstantie zoekt dan een huurder en sluit met de huurder een huurovereenkomst af. In de eerste vraag is de beheersinstantie een vzw en in de tweede vraag een nv.

In de veronderstelling dat de eigenaar buiten een beroepswerkzaamheid handelt, zijn de door hem verkregen inkomsten in principe belastbare onroerende inkomsten.

Volgens artikel 12, § 1, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) zijn evenwel de inkomsten van onroerende goederen of delen van onroerende goederen gelegen in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte die een belastingplichtige of een bewoner zonder winstoogmerk heeft bestemd voor het openbaar uitoefenen van een eredienst of van de vrijzinnige morele dienstverlening, voor onderwijs, voor het vestigen van hospitalen, klinieken, dispensaria, rusthuizen, vakantiehuizen voor kinderen of gepensioneerden, of van andere soortgelijke weldadigheidsinstellingen vrijgesteld van belasting.

Een groep van erkende assistentiewoningen wordt in het kader van die wetsbepaling als een soortgelijke weldadigheidsinstelling aangemerkt.

Wanneer aldus de beheersinstantie (vzw) de erkende assistentiewoning zonder winstoogmerk heeft bestemd, wordt het onroerend inkomen bij de eigenaar (natuurlijke persoon) volgens artikel 12, § 1, WIB 92 van belasting vrijgesteld. De eigenaar moet het onroerend inkomen dan niet in de aangifte vermelden.

Wanneer de beheersinstantie (vzw) de erkende assistentiewoning met winstoogmerk heeft bestemd, dan geldt de vrijstelling niet. In dat geval is het onroerend inkomen belastbaar volgens artikel 7, § 1, 2°, c, WIB 92 en moet het kadastraal inkomen worden vermeld naast de code 109 en de huur en huurvoordelen naast de code 110. Het kadastraal inkomen mag slechts bij de code 106 worden vermeld wanneer is voldaan aan de voorwaarden van artikel 7, § 1, 2°bbis, WIB 92.

Voor de verduidelijking van het begrip "bestemming zonder winstoogmerk" wordt verwezen naar de circulaire Ci.RH.222/628.711 van 1 juli 2013 (gepubliceerd op www.fisconetplus.be).