Parlementaire vraag nr. 591 van de heer Christian Leysen van 30.08.2021
Kamer, Vraag en Antwoord, 2021-2022, QRVA 55/069 d.d. 18.11.2021, blz. 162
Gestort kapitaal. – Aanschaffingswaarde
VRAAG (van de heer Leysen)
Sinds 1 januari 2017 bepaalt artikel 184, al. 4 WIB dat de aandelen die zijn verkregen in ruil van een niet-speculatieve aandeleninbreng, een fiscaal gestort kapitaal vertegenwoordigen dat gelijk is aan:
1. de aanschaffingswaarde van de ingebrachte aandelen in hoofde van de inbrenger (criterium 1);
2. bij gebrek aan een aanschaffingswaarde, het gestort kapitaal dat de ingebrachte aandelen vertegenwoordigen in het totaal gestort kapitaal van de ingebrachte vennootschap (criterium 2).
Er is een aanschaffingswaarde wanneer de inbrenger de aandelen heeft gekocht. Wanneer hij de vennootschap zelf heeft opgericht, dan wordt het fiscaal kapitaal bepaald volgens het tweede criterium.
Het begrip aanschaffingswaarde is niet duidelijk wanneer een particulier de aandelen heeft gekocht en nadien via een kapitaalsverhoging een bijkomende storting heeft gedaan. Voorbeeld: particulier heeft de aandelen gekocht voor 100.000 euro en nadien 50.000 euro gestort in het kader van een kapitaalsverhoging.
Ik wil hier nog even op wijzen dat een verwijzing naar het begrip aanschaffingswaarde in het boekhoudrecht niet mogelijk is aangezien artikel 184, al. 4 samengelezen met artikel 90, 9° WIB voornamelijk bedoeld is voor inbrengen van particulieren die geen boekhoudplichtige onderneming zijn.
1. Wat is de aanschaffingswaarde bij een niet-speculatieve inbreng van die aandelen? Is die gelijk aan de initiële aankoopprijs gecorrigeerd met de kapitaalsverhoging die de inbrenger heeft gedaan? Met andere woorden in het voorbeeld 150.000 euro?
2. Speelt het daarbij een rol of naar aanleiding van de kapitaalverhoging al dan niet nieuwe aandelen werden uitgegeven?
ANTWOORD (van de Minister van Financiën)
Ik meen dat in uw voorbeeld het gestorte kapitaal bij de inbrengverkrijgende vennootschap 150.000 euro bedraagt. Dat is in overeenstemming met het doel van de wetgever bij de aanpassing op fiscaal vlak van het begrip 'gestort kapitaal' in geval van een niet-speculatieve inbreng van aandelen. Het speelt geen rol of naar aanleiding van de door u bedoelde kapitaalsverhoging van 50.000 euro al dan niet nieuwe aandelen werden uitgegeven.